fredag 26. september 2014

Min dannelsesreise...

I dag skal jeg skrive litt om husmorferie. En husmorferie på speed riktignok..Men like herlig en husmorferie :-) Har funnet en definisjon i det Store Norske leksikon:
Husmorferie, sosialt hjelpetiltak utbygd etter den annen verdenskrig. Gav støtte til kortvarige ferieopphold for vanskeligstilte husmødre med barn. Som statsstøttet ordning ble husmorferie opphevet i 1981. 
Ser man det. Dette har vært statsstøttet en gang. Det sier hvor viktig det er..
Tirsdag.Vente på barn og mann kom hjem. Varma opp noen litt for gamle pizza rester, dynka de i ketchup..Smugla med en halv flaske med bobler i håndveska og pakka for en overnatting. Truser med til to overnattinger. Her skulle det bli husmorfeie på speed;-) Uten sammenlikning forøvrig...Synes i grunn jeg hadde fortjent det selv etter 4 nattevakter. Her er en nattvakts status...

Når bildet ble tatt var to unnagjort sånn til min unnskyldning. Som dere ser så gjør det noe med meg;-) Ikke fikk jeg sove etter den tredje vakta heller..Tok med ungene på tur. Idyllen var til å ta å føle på..

Vi reiste til Vestfold denne gang siden vi ikke kjenner så mange der..Ente på en lekeplass. Og mannen og jeg tittet på hverandre og visste hva den andre tenkte. Innimellom søte småbarn, noen i små kjoler så sprang våre unger og til tider brøla. Bare i lek. Vi bruker på ingen måte innestemme verken inne eller ute. Dveler litt ved tanken om hvorfor vi sitter igjen med de mest bråkete ungene;-)

Føler også vi har de som ler høyest, klatrer høyest og kjefter høyest. Godt vi var i Vestfold...

Jeg trakk meg litt unna og lata som jeg ikke kjente de;-) Men så stolt at 6 åringen har talent for militærutdannelsene jeg har tenkt for han;-)

Men over til den velfortjente husmorferien..Heiv meg i bilen etter at jeg hadde fiksa en super familiemiddag...Lettet litt på samvittigheten det;-) Satt i marsj mot Gardermoen. Best Western Airport Hotell non stopp. Som vanlig kjører jeg ikke av når jeg kommer til Gardermoen og kommer helt inn på til skyvedørene på flyplassen..Denne gang intet unntak. Desperat på jakt etter et toalett...Blir etterhvert som de en lever med. Mannen liker også å kjøre non stopp når han skal noe, selv om vi alle holder på å tisse på oss;-)
Vel på plass på rommet så rigga jeg meg til..Glemte til min forferdelse selfiestanga mi. Men fiksa det så best jeg kunne med følgende 

Litt mingling i baren ble det tid til og..Ble jo nesten litt sprudlepussa.

Men måtte jo nyte hotellrommet mitt og..

Stilte klokka på 05.30 for å rekke frokosten. Er skikkelig glad i hotellfrokost...Skulle bli plukka opp kl 07.00 av en buss å bli kjørt på den militære del av flyplassen. Det er her husmorferien begynner å bli interessant. Kjente jeg Forsvaret rett så vil det her ta tid. Får fort litt assosiasjoner til Maybe airlines. Tok meg tid til en selfie på millitært område, siden jeg etter denne dannelsesreisen nok mister sikkerhetsklareringa mi;-) Smiler ikke på slike selfie...

Blodig alvor. Stod på et skilt ved innskjekk, Kabul. Det får da være måte på til husmorferie..Jeg skulle nemlig på Forsvarets reiser til Jan Mayen! Rakk en kjapp telefon hjem med instrukser om hva som skulle være med til barnehagen og en kjapp oppdatering på Face..Er da supermamma;-)


Jan Mayen, heretter kalt JM. Litt bakgrunnstoff. JM en arktisk vulkan øy, verdens nordligste ative vulkan med siste utbrudd 1985. Beerenberg 2277 m.o.h høyt vulkankrater. Forvaret og metrologisk stasjon har 18 folk der til enhver tid. Et lite minisamfunn..Har alltid hatt lyst til å studere sosialantropologi. Nå fikk jeg sjansen til å studere mennesker som har vært isolert på ei øy i 6 måneder. Nå skulle jeg ha mitt eget lille sosialantropolgiske prosjekt...Begrepsavklaring først. Sosialantropologi: er et fag innen samfunnsvitenskapen som studerer de sosiale og kulturelle sidene ved menneskelige samfunn.Ville vurdere etter denne modellen:  Etnosentrisme: betyr at man vurderer andre samfunn ut i fra sitt eget. De andre vil gjerne, men behøver ikke, fremstå som mindreverdige. Klipp og lim fra Wikipedia.  Dette lille samfunnet av fastboende lever det av meste av tiden i tåke. Var spent på om det hadde satt dype spor;-) På Forvarets eksklusive hengekøyetransport/ fraktefly. Her var setet mitt for turen..Komfort er vel dekkende;-)

Stappa ørepropper i øra og stålsatte meg på en 3 timers tur på et fullt fly lasta med forskyninger til de fastboende som jeg skulle studere;-) Tok noen selfies og ble ferska på det og.

Men jeg kjente ingen..Eller ble jo kjent på et vis i baren kvelden før:-) Men mange av disse hadde nok å tenke på. De var nye fastboende som ikke kjente hverandre fra før .Og ikke visste de at jeg var turens selvutnevnte sosialantropolog.
Skal ikke klage på Ryan air etter dette nei. Men Forsvaret får deg dit andre ikke får;-)

Det er det som gjelder. Og jeg føler meg mer komfortabel i et propellfly, omringet av soldater og stramme menn i flight suit;-) Liksom litt hjemme da.
Til min store glede landa vi på første forsøk, første dag..
Tåka...Mitt første møte. Mektig og vulkansk natur.





Dette er gøy..Jo mer øde jo bedre for min del;-) Viste seg at de fastboende ble glad for å se oss og jeg observerte at de hadde en spesiell nasjonaldrakt på seg;-)


Var flere av dem som foretrakk den...
Vi pådro oss visst noe som lokalbefolkningen kalte en bever på flyplassen. Ikke fått helt klarhet i det, men å sette seg fast på flyplassen i lava sand og bli tauet løs er visst en bever;-) Noterte meg bak øret at det var spennende at de hadde laga sitt eget språk..

 Flyplassen holdt internasjonal standard uten noen synlige regler;-)


Her er den selvutnevnte selfiedronninga på jakt etter bevis matreriale...

Må være den mest elsklusive selfien jeg har tatt i mine øyne. Viste seg også at de lokale som jeg heretter vil kalle dem hadde anskaffet seg visse vestlige fasiliteter. Som butikk, postkontor, basseng og vinkjeller. Dekker det man trenger. Ville ikke bryte illusjonen for dem om at neste postsending var i desember.

 Sikkert viktig for de å føle seg litt sosialisert...
 Mulighet for shopping og. Utvalget rettet seg mot fashion preget av fleece og ullundertøy.

Måtte jo støtte de lokale med litt shopping..

Hadde en plan om å ta med en gave til øya som så sjelden får forskyninger. Tenkte det var lenge siden de hadde sett en banan. Men fant ut at det er som en dødsynd å regne for en sosialantropolog å føre noe nytt inn i et slikt isolert samfunn. Rett og slett litt ufint å gi dem smaken på et sivilisert samfunn. Men skal sies at vi fikk servert den beste lunchen jeg har fått på lenge..Var litt skeptisk til melka bare..Siden jeg er av den oppfatning at melk er ferskvare. Gikk overraskende greit og må jo leve litt og;-)

Viste seg at hovedpersonen jeg skulle besøke var blitt uforskammet sprek og ei riktig fjellgeit..Hadde nylig besteget Beerenberg! Ja noe rart er det med denne vulkanlufta..Både spreke og livlige var de:-)
De hadde til og med to TV rom. Et for NRK og et for TV 2. Fant det jo litt bemerkelsesverdig at denne gruppen fastboende hadde gruppert seg i slike klare grupper. Viktig å posisjonere seg tidlig... Etter en stund tror jeg de tror de får en overdreven tro på egne krefter..Ved utkikkpunktet til vulkanen hadde de en slik bryter..

Skulle tro den lå ved siden av vinkjelleren, men var jo nesten 2 min gange dit;-)

Er jo nesten som utvalet i min egen vinkjeller;-)
Jeg noterte livlig underveis og samlet verdigfullt materiale..

Bak tåka her er Beerenberg vulkanen.
Sånn hadde det kunne sett ut i klarvær og snø..


Hvis uhellet skulle være ute så var det fullt mulig å bli syk her oppe, og få hjelp og. Selv mulighet til en hypermoderne tannbehandling;-)
Men der stopper sammenlikningen forøvrig til et sivilisert samfunn...De lokale tar i bruk barbariske metoder...


Og kommer nok godt med at de tilsynelatende er sterkt troende;-)




De lokale hadde jo også litt behov for litt rekreasjon.

Noterte meg at de nok engang forsøkte å få en sivilisert vri på det...I et forsøk på å normalisere tilværelsen så har de sitt eget veikryss med skilting og...


De har også endel hytter rundt på øya..Mulig de brukte disse når de ikke følte seg isolerte nok;-) Det er ikke alt man kan få svar på..


De hadde også gitt bilene sine personlige navn. Jeg ble fraktet rund  Mildrid..
Så lava sanda skvatt..
Konklusjon på mine sosialantropolgiske observasjoner: Alle virket lykkelige i dette samfunnet...Og enkelte gikk til og med rundt og gliste...Og jeg er ikke akkurat sponset av Polarinstituttet. I ettertid ved gjennomgang av materialet så var vel den mest pussige karakteren i dette samfunnet den som fløy rundt og tok selfie..Så dette viser at tåke har ingen spesiell innvirkning på mennesket, men mulig isolasjon har det;-)

Hjemreisen kom så alt for fort..

Og siste selfie på JM..Var trist å reise så fort hjem igjen. Noen har spurt om jeg skulle jobbe der etter at jeg har spydd ut Facebook oppdateringe med JM. Men hvis jeg kan ta med mann og barn så. De fikser nok både skole og barnehage dette samfunnet. Virker ikke som det er den ting som ikke lar seg ordne der oppe:-)
Hjemturen gikk bedre en turen til JM. Pga min tidligere skihoppskade så sliter jeg med å sitte i samme stilling i timesvis;-) Nå hadde jeg mye bedre plass. Nøt komforten maximalt. La meg til rette..

Og fikk en ide..Eller snarere så måtte jeg litt tisse. Ble opplyst at det var toalett ombord. Hva er ikke bedre enn en doselfie fra et Hercules fly. Og sånn jeg angra på det! Måtte ikke sååå tisse da. Mannen i flight suit peka på veggen bak i flyet. Jeg prøvde å trekke meg..Men mannen bare heisa doen litt ned slik at jeg kunne klatre opp. Prøvde å rope til han at det ikke var nødvendig alikevel, men mannen insisterte og bare peka opp på veggen og han hørte ikke hva jeg sa alikevel siden dette ikke var et lydisolert fly;-) Så der satt jeg på do hengende på veggen med et halvt forheng foran, mens mannen i flight suit viste diskresjon og bare snudde ryggen til meg:-) Der har jeg for å være så nysgjerrig. Og visste vel at jakten på selfies ville bite meg i rumpa en dag;-) Ble ikke noe doselfie for å si det sånn. Men fikk meg en god latter..Ingen hørte meg le i denne øredøvende motorlyden alikevel. Et tips..Reis dehydrert på Forsvarets reiser:-)

Og hjemme går alt i det samme..Ingen som merker at supermamma har vært borte engang;-)

Og noen ganger dropper vi å rydde og..Sender fjernkontrollen til hverandre med tog...


Greit å se at min dannelsesreise ikke har satt noen dype spor..Alltid hatt lyst å bruke ordet dannelsesreise;-)

tirsdag 9. september 2014

Bilstereo til å dø for, druer og danser med ulver...

Norges mest leste blogger har gjort det...Fotballfrue. Dette må være noe for en som meg og..Vise deg glamouren i livet vårt en vanlig mandag time for time.Vil noen lese om det da? Helt feil innstilling. Dagens ord: Må by på seg selv for å få noe tilbake:-) Hold dere fast...Dette blir vilt;-) Tar dere med gjennom et døgn i vårt liv sett med mine øyne..Deltakerne er ikke statister, men lever denne glamouren hver dag;-)
Begynner klokka 23.00 søndagskveld.

Da er det på tide å finne senga..Har fordøyd en kilo druer så føler meg forsynt denne dagen og...Sjekker om mannen har gjort jobben sin..

Skal bare kunne trykke på knappen når jeg står opp..Legger meg etter resten av huset sover..Tar en titt bort til naboen..Sjekker at de har kasta inn håndkle. De legger seg alltid kl 22.15. Og i kveld intet unntak;-) Jeg sover frem til kl 01.30..Må på do å tisse..Skuffende nok så glemte jeg at dette var dokumentasjon av døgnet mitt så ble ingen selfie derfra..
Mandag morgen og klokka ringer for 2. gang og vi er i gang..


Kl 06-07
Karrer meg ned på badet. Kl 05.55..Dagens første selfie..

Som dere ser så ser jeg over gjennomsnittet fresh ut...Hiver i meg frokost.

Tørr Weetabix som man skyller nedpå med melk for å spare tid;-) Det røsker i halsen.
Ikke prøv dette hjemme folkens. Dette er bare for proffene;-) Er rett og slett litt farlig..
kl 06.25 Resten av huset våkner..Og da er vi i gang. Minsten spiser egentlig frokost i barnehagen...Men tar seg gjerne litt hjemme og. Er 5 minutter etter skjema...Rekker å rope hade til mannen på en nogelunde positiv måte. Vi ser ingen grunn til å klemme hverandre om morraen..Sparer de fine avskjedene til det virkelig gjelder her i huset. Ofte er det et sinna hade..Noe som dette: HADDE!! Klemmer på 6 åringen og tar med meg minsten. Har nå bare ekstremt nøye tilmålt tid til barnehage levering. Han bør ha minst mulig uteklær på seg. Det lureste er at han har på på inneskoa hjemmefra til barnehagen. Tid spart på det og. Hvordan være moderlig og effektiv på 13 sekunder er kunsten. Dette er jo tross alt hans andre hjem vi skal til;-)  Må ikke finne på å nøle. Da senser han det med eneste gang..Da tar han "saktegangen" på meg. Ikke noe er så irriterende på meg som "saktegangen"...Bare når han øker innsatsen og tar "gåsakteomveigangen"..Da kjenner jeg at det krøller seg inni meg;-) Så hvordan ha dårlig tid uten å vise det og ikke vise svakheter på dette stadiet..Litt muggen er han jo..

Han tror jo det er fredag han og at barnehagen er stengt hver dag...Så må dra ut et triks: "Ikke vær så sur da bollepruppen;-)"

Og det virker...Humøret snur seg;-)
Rygger ut av gården 5 minutter etter skjema mens jeg skuler bort på naboen som har dekka på frokostbordet;-)  Ankomst i barnehagen kl 07.05. Der var jeg så urutinert å lukke opp bildøra og lukke den for han..Der tapte jeg dyrbare sekunder. For endte med at han måtte åpne å lukke den selv..Selvfølgelig sakte..
kl 07.10-07.30
På vei fra barnehagen er det på tide å riste av seg natta å få seg en opptur..Kan ikke komme sur på jobb;-) Hører ikke på Alltid Nyheter da..Eneste som funker for meg da er partymusikk..Så med min orginale hypermoderne stereo i mammabilen ordner jeg det sånn at jeg partymusikk i blodet når jeg kommer frem på jobb.

Men er da blitt så voksen at jeg i denne øredøvende partymusikken hele tiden ser etter utrykningskjøretøyer i speilet..Vrenger mammabilen inn på parkeringa på jobb i Skien med grei margin..

Tenker i mitt stille sinn...Hvorfor sa jeg ja til dagvakter denne uka;-) Ser noen jeg kjenner på parkeringa..Han vinker og smiler..Jøss så hyggelig tenker jeg og vinker tilbake. Men da kommer noen opp på siden av meg. Og slår følge med han. Var visst ikke meg alikevel han hilste på... Den kule følelsen det da;-) Men kjenner fremdeles bassen i blodet etter partymusikken så rister det bare av meg...
Kl 7.30-15.30


kl 15.30 -16.25
På vei hjem igjen..Dveler et øyeblikk med sveisen min etter en dag med denne hetta over.


Nå begynner hente rutinen. Både mannen og jeg jobber i Skien så jeg fikk æren av å hente 6 åringen på SFO på andre siden av nabobyen, Porsgrunn ..Vrenger opp lyden på min tidsriktige bilstereo mens jeg speider etter utrykningskjøretøyer. Blir overstadig lykkelig av å finne Salt Sild i veska på vei hjem etter et kinobesøk på fredagen..Litt av en skatt å finne..Da ble det jo skikkelig party;-)

 Rekker SFO 15 min før stengetid...


Henter 6 åringen og får kjeft av han for at vi ikke skulle sykle hjem...


Kl 16.30-17.30
Slenger handleposen på kjøkkenbenken..Mannen kommenterer litt småfrekt på hva vi skal ha til middag siden den inneholdt bare plommer og poteter..Prøver ikke å krangle med en med denne sveisen vel?..Da er du enten tøff eller bare dum;-) Restemiddag i dag..Mannen drar frem sin lille skatt..Nicer Dicer Slicer...

Pytt i panne på gamle middagsrester. Ender med at 6 åringen stjeler halve middagen min..Og misten liker ikke restemiddag...Men det blåser vi i. Han har jo spist to frokoster;-) Trikser med koppen sin..


Kl 17.30- 19.30
Kampen om IPad er i gang, bading av unger, besøk av mormor, lekser og så voksentid.

Kl 19.30-23.00

Kl 22.15..Naboen legger seg..

Mens fotballfruen legger seg i sin suite i Oslo etter en dag med Skal vi danse trening..Ikke så veldig ulikt vel;-) Selv om jeg føler jeg danser med ulver..Men det er nå også en dans;-)